poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pieczone żeberka

Żeberka to moje ulubione mięsko! Jestem mięsożerna i nic na to nie poradzę :) I wcale nie pogardzę odrobiną tłuszczyku na żeberkach :) Bez tego nie byłyby takie smaczne :)

Sposób przygotowania:

  • kroimy żeberka na porcje,
  • blachę wykładamy folią aluminiową,
  • układamy żeberka na blasze i skrapiamy cytryną (będą dzięki temu kruche),
  • polewamy żeberka sosem

Sos do żeberek:

  • pół kubka oleju lub oliwy
  • opakowanie przyprawy do żeberek
  • kilka łyżek płynnego miodu
W miseczce wymieszaj olej z przyprawą do żeberek, do tego wlej kilka łyżek płynnego miodu. Całość bardzo dobrze wymieszaj.

Polane sosem żeberka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na co najmniej pół godziny. Najbezpieczniej jest jednak piec przez 45 minut i po wyłączeniu piekarnika zostawić mięso jeszcze chwilę w cieple. Smaczne i proste żeberka :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz