Chlebek z ziołami:)
Chleb upieczony w domu to jest dopiero satysfakcja:)
Przepis Justyny Steczkowskiej:)
Składniki
Przygotowanie
- pół kostki drożdży (50g)
- około 1kg mąki pszennej lub razowej
- 1,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżka miodu
- ziarna słonecznika lub dynii
- zioła: bazylia , rozmaryn , majeranek , tymianek ( wg uznania )
- 1/3 torebki kaszy gryczanej
- Do dużej miski lub garnka wlać wodę. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od ręki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani też zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość, mieszamy je dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę.
- Foremkę chlebową posmarować oliwą (można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku), włożyć ciasto i ręką wilgotną od wody uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz