piątek, 23 sierpnia 2013

Chlebek z ziołami

Chlebek z ziołami:)

Chleb upieczony w domu to jest dopiero satysfakcja:) Przepis Justyny Steczkowskiej:)
 
Składniki
  • pół kostki drożdży (50g)
  • około 1kg mąki pszennej lub razowej
  • 1,5 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 łyżka miodu
  • ziarna słonecznika lub dynii
  • zioła: bazylia , rozmaryn , majeranek , tymianek ( wg uznania )
  • 1/3 torebki kaszy gryczanej

Przygotowanie
  1. Do dużej miski lub garnka wlać wodę. Wrzucić drożdże, sól, miód, ziarna oraz zioła. Zamieszać . Następnie dodać mąkę i zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce , gdzie nie ma przeciągu. Ciasto powinno odklejać się od ręki powoli. Nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani też zbyt gęste. Najczęściej ciasto potrzebuje 20 min, czasem pół godziny , żeby dobrze wyrosnąć . Kiedy już podwoi swoją objętość, mieszamy je dodając ugotowaną i ostudzoną kaszę.
  2. Foremkę chlebową posmarować oliwą (można na dno nasypać grubych płatków owsianych , albo czerwony pieprz dla zaostrzenia smaku), włożyć ciasto i ręką wilgotną od wody uformować wierzch bochenka. Rozgrzać piekarnik do 200°C, włożyć chleb i piec 60 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz