czwartek, 22 sierpnia 2013

Kurki w occie

Kurki w occie:)

Zaletą dania jest po prostu sama kurka:)
Składniki
  • 1kg kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • szklanka octu
  • 1/4 szklanki cukru
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 3–4 listki laurowe
  • czubata łyżeczka ziaren gorczycy
  • łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach

Przygotowanie
  1. Grzyby (uprzednio umyte), pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy zalać małą ilością wrzątku, dodać łyżeczkę soli, gotować około 10 minut. Odcedzić, zachować przyprawy. Ocet wymieszać z 1/2 litra wody, cukrem i pozostałą solą. Kurki z cebulkami oraz przyprawy przełożyć do słoików. Wlać zalewę, dobrze zakręcić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz