Skorzonera:)
Polski zamiennik szparaga:) To
raczej nieznane warzywo, trudno je dostać w zwykłym warzywniaku.
Najlepiej więc uprawiać je samemu w ogródku. Polecam, bo smak jest
nieopisany.
Składniki
Przygotowanie
- korzenie skorzonery
- cukier - 1 łyżeczka
- kostka rosołowa lub tylko sama sól
- sok z połowy cytryny
- masło
- bułka tarta
- Korzenie skorzonery obieramy w rękawiczkach! Strasznie barwią ręce. Przed obraniem można je wyszorować. Obieramy zwykłą obieraczką, jak marchew lub inne korzenne warzywa.
- Obrane korzenie moczymy w wodzie z dodatkiem soku z polowy cytryny przez ok.15 minut. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie osolonej i z dodatkiem cukru i jednej kostki rosołowej.
- Gotujemy aż stanie się miękka. Podajemy polaną bułką tartą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz