piątek, 23 sierpnia 2013

Skorzonera

Skorzonera:)

Polski zamiennik szparaga:) To raczej nieznane warzywo, trudno je dostać w zwykłym warzywniaku. Najlepiej więc uprawiać je samemu w ogródku. Polecam, bo smak jest nieopisany.
 
Składniki
  • korzenie skorzonery
  • cukier - 1 łyżeczka
  • kostka rosołowa lub tylko sama sól
  • sok z połowy cytryny
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie
  1. Korzenie skorzonery obieramy w rękawiczkach! Strasznie barwią ręce. Przed obraniem można je wyszorować. Obieramy zwykłą obieraczką, jak marchew lub inne korzenne warzywa.
  2. Obrane korzenie moczymy w wodzie z dodatkiem soku z polowy cytryny przez ok.15 minut. Odcedzamy i gotujemy w nowej wodzie osolonej i z dodatkiem cukru i jednej kostki rosołowej.
  3. Gotujemy aż stanie się miękka. Podajemy polaną bułką tartą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz