poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sajgonki z sosem

Sajgonki z sosem:)

 Pewnie sajgonki z chińskiej knajpki są lepsze, ale warto spróbować samemu choć raz.

Składniki na sajgonki:

  • 6 dużych pieczarek lub chińskich grzybków mun
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 200g kiełków soi
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sos sojowy (ale nie ciemny)
  • papier ryżowy (ok.20 płatów)
  • sól, pieprz
  • oliwa 
  • SOS:
  • 1 papryczka chilli
  • 1 marchewka
  • Biała rzodkiew
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4-6 łyżek octu
  • 1.5 szklanki wody
  • curry i kurkuma

    Przygotowanie

  • Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.
  • Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.
  • Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.
  • Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.
  • Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przygotowanie sosu:

  1. Papryczkę chilli kroimy drobno i gotujemy w 5 szklanki wody. Dodajemy 4 łyżki cukru, 4-6 łyżek octu i 1/2 łyżeczki soli, szczyptę curry i szczyptę kurkumy. Kiedy papryczka się gotuje (ok 5 min), szatkujemy w drobne paseczki marchewkę i rzodkiew. Dodajemy warzywa do rondla, gotujemy razem 3 minuty. Rozprowadzamy łyżkę mąki ziemniaczanej w 2 łyżkach wody i zageszczamy sos. Sos przelewamy do jakiegoś naczynia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz