Pstrąg z masełkiem ziołowym:)
Składniki
- 2 pstrągi
- 3 ząbki czosnku
- zielona pietrucha
- koperek
- suszony szczypiorek
- pół kostki masła
- oliwa
- sól, pieprz
- Pstrągi obieramy, ucinamy głowy, oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Wkładamy do miski, solimy, pieprzymy i obkładamy pokrojoną w talarki cebulą. Odstawiamy na całą noc lub na 2h (zależy ile mamy czasu na zrobienie potrawy).
- Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie na blaszce kładziemy dosyć spory kawałek folii aluminiowej (tak, żeby wystarczyło na owinięcie ryby). Folię smarujemy lekko oliwą, kładziemy na to pstrąga (bez cebuli!!!). Do środka każdego pstrąga wkładamy farsz, którego sposób przyrządzenia poniżej:
- FARSZ: masło, zielenina, czosnek i sól - wszystko mieszamy. Oto nasz farsz:) Farszem wypełniamy obie rybki. Tak przygotowaną rybę owijamy folią i wkładamy do piekarnika na 20-30 minut w 180 stopniach.
- Gdy pstrąg jest już podpieczony, odsłaniamy folię i dopiekamy go, by skórka była chrupiąca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz