piątek, 23 sierpnia 2013

Tarta gruszkowo-jabłkowa

Tarta gruszkowo-jabłkowa:)

Składniki
  • CIASTO:1,5 szklanki pszennej mąki
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 2 czubate łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • MASA: 2 średnie jabłka
  • 4 gruszki
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki pestek z dynii
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • pół szklanki cukru


Przygotowanie
  1. Ze wszystkich składników na ciasto ugniatamy ciasto:) Gotowe wstawiamy do lodówki na godzinkę lub do zamrażalnika na 30 minut.
  2. Jabłka i gruszki kroimy na drobną kostkę. Odstawiam na bok. Na suchą, silnie rozgrzana patelnię wrzucamy płatki i cukier. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu, aż cukier zacznie się lekko karmelizować i sklejać płatki, a one same staną się lekko brązowe. Dodajemy pestki i żurawinę.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp.200 stopni przez ok.15 minut, aż się zrumieni. Potem wykładamy owocową masę i pieczemy kolejne 20 minut w trochę niższej temperaturze. Voila!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz