Tarta gruszkowo-jabłkowa:)
Składniki
- CIASTO:1,5 szklanki pszennej mąki
- pół kostki masła
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 czubate łyżki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- MASA: 2 średnie jabłka
- 4 gruszki
- pół szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki pestek z dynii
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- pół szklanki cukru
Przygotowanie
- Ze wszystkich składników na ciasto ugniatamy ciasto:) Gotowe wstawiamy do lodówki na godzinkę lub do zamrażalnika na 30 minut.
- Jabłka i gruszki kroimy na drobną kostkę. Odstawiam na bok. Na suchą, silnie rozgrzana patelnię wrzucamy płatki i cukier. Cały czas mieszając trzymamy na ogniu, aż cukier zacznie się lekko karmelizować i sklejać płatki, a one same staną się lekko brązowe. Dodajemy pestki i żurawinę.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp.200 stopni przez ok.15 minut, aż się zrumieni. Potem wykładamy owocową masę i pieczemy kolejne 20 minut w trochę niższej temperaturze. Voila!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz