Kacza pierś z sosem żurawinowym:)
Kaczki nie trzeba chyba nikomu polecać, w szczególności w tak aksamitnym sosie:)
Składniki
Przygotowanie
- 2 piersi kacze
- konfitura żurawinowa ok.10 łyżek
- olej
- majeranek, pieprz i sól
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia i wyklarowania
- Piersi nacinamy od strony skórki w szachownicę. Nacieramy przyprawami i odstawiamy (jeśli mamy tyle czasu). Następnie smażymy z obu stron.
- Sos przygotowujemy w innym rondelku. Konfiturę, miód, cukier, sok - podgrzewamy i mieszamy, żeby dokładnie wymieszać. Można zagęścić mąką ziemniaczaną:)
- Usmażoną pierś kroimy w plasterki i polewamy sosem. Najlepiej smakuje ten zestaw z kluskami:)
- Przepis na konfiturę ze świeżych żurawin podam niedługo:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz