poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Kacza pierś z sosem żurawinowym

Kacza pierś z sosem żurawinowym:)

Kaczki nie trzeba chyba nikomu polecać, w szczególności w tak aksamitnym sosie:)
 
Składniki
  • 2 piersi kacze
  • konfitura żurawinowa ok.10 łyżek
  • olej
  • majeranek, pieprz i sól
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • mąka ziemniaczana do zagęszczenia i wyklarowania

Przygotowanie
  1. Piersi nacinamy od strony skórki w szachownicę. Nacieramy przyprawami i odstawiamy (jeśli mamy tyle czasu). Następnie smażymy z obu stron.
  2. Sos przygotowujemy w innym rondelku. Konfiturę, miód, cukier, sok - podgrzewamy i mieszamy, żeby dokładnie wymieszać. Można zagęścić mąką ziemniaczaną:)
  3. Usmażoną pierś kroimy w plasterki i polewamy sosem. Najlepiej smakuje ten zestaw z kluskami:)
  4. Przepis na konfiturę ze świeżych żurawin podam niedługo:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz