czwartek, 22 sierpnia 2013

Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii:)

Kiedy znudzi nam się cukinia jako warzywo, potraktujmy ją jako owoc:)
Składniki
  • 2kg cukinii
  • 350g cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 olejek pomarańczowy
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego


Przygotowanie
  1. Cukinię obieramy ze skórki. Usuwamy ze środka pestki. Tak obrobioną cukinie ścieramy tarką na grubych oczkach. Wrzucamy na głęboką patelnię lub garnek z grubym dnem i zalewamy połową szklanki wody. Gotujemy aż cukinia zmięknie.
  2. Dodajemy cukier, galaretki, olejek i kwasek i gotujemy na małym ogniu 20-30 minut.
  3. Po tym czasie nakładamy dżem do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz