piątek, 23 sierpnia 2013

Lin z estragonem

Lin z estragonem:)


Danie chyba lepiej pachnie niż smakuje:) Oczywiście to żart, ale estragon i cytryna tworzą magię:)
 
Składniki
  • 1 lub 2 świeże rybki (liny)
  • 2 łyżeczki estragonu
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 50ml białego wina
  • 4 plasterki masła
  • sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)
  • 1 cebula (może być czerwona)

Przygotowanie
  1. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzymy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy pokrojoną drobniutko cebulą (trochę cebulki możemy włożyć w środek rybki). Potem posypujemy estragonem i startą skórką cytrynową.
  2. Na koniec obkładamy plastrami masła i polewamy winem. Podczas pieczenia zbieramy łyżką sosik winny i polewamy nim rybę.
  3. Pieczemy w temp.180 stopni, ok.20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz