Malusie klopsiki w sosie pomidorowo-cukiniowym:)
Składniki
Przygotowanie:- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 kromki chleba lub ok.pół szklanki bułki tartej
- 6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
- duży pęczek zielonej pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz, papryka
- 1 duża cebula (drobno pokrojona)
- SOS:
- 1 cukinia
- 1 puszka pomidorów z puszki (w kawałkach)
- pół puszki kukurydzy
- 2 cebule
- pół paczki mrożonych warzyw (mieszanka marchewki, pietruchy, pora)
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, 1 kostka rosołowa)
- Procedura jest prosta i banalna jak przy robieniu kotletów mielonych. Mięso (jeśli kupujemy w całości - to mielimy), jeśli kupiliśmy mielone, to wrzucamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami.
- Kotlety te różnią się od zwyczajnego mielonego bardzo dużą ilością zielonej pietruszki i czosnku. Są naprawdę wyjątkowe w smaku. Ja formowałam malutkie, takie wielkości śliwki, na dwa kęsy:)
- Teraz sosik: cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju, gdy jest już
szklista, dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek. Następnie dodajemy
pokrojoną w kostki cukinię. Gdy cukinia zmięknie możemy dodać warzywa i
pomidory z puszki oraz kukurydzę.
- Doprawiamy na koniec wg uznania. Ja lubię pikantne, więc daję dość dużo pieprzu:) Pamiętajcie też o kostce rosołowej, nadaje fajny smak sosikowi, który powstaje z warzyw. Aha, zwracajcie też uwagę na podlewanie warzyw wodą, ja musiałam trochę rozrzedzić, bo jak dla mnie był zbyt gęsty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz