czwartek, 22 sierpnia 2013

Klopsiki w sosie pomidorowo-cukiniowym

Malusie klopsiki w sosie pomidorowo-cukiniowym:)

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 kromki chleba lub ok.pół szklanki bułki tartej
  • 6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
  • duży pęczek zielonej pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, papryka
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • SOS: 
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów z puszki (w kawałkach)
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 cebule
  • pół paczki mrożonych warzyw (mieszanka marchewki, pietruchy, pora)
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy (sól, pieprz, 1 kostka rosołowa)

Przygotowanie:
  1. Procedura jest prosta i banalna jak przy robieniu kotletów mielonych. Mięso (jeśli kupujemy w całości - to mielimy), jeśli kupiliśmy mielone, to wrzucamy do miski i mieszamy ze wszystkimi składnikami.
  2. Kotlety te różnią się od zwyczajnego mielonego bardzo dużą ilością zielonej pietruszki i czosnku. Są naprawdę wyjątkowe w smaku. Ja formowałam malutkie, takie wielkości śliwki, na dwa kęsy:)
  3. Teraz sosik: cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju, gdy jest już szklista, dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostki cukinię. Gdy cukinia zmięknie możemy dodać warzywa i pomidory z puszki oraz kukurydzę.
  4. Doprawiamy na koniec wg uznania. Ja lubię pikantne, więc daję dość dużo pieprzu:) Pamiętajcie też o kostce rosołowej, nadaje fajny smak sosikowi, który powstaje z warzyw. Aha, zwracajcie też uwagę na podlewanie warzyw wodą, ja musiałam trochę rozrzedzić, bo jak dla mnie był zbyt gęsty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz