piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto jabłkowe

Ciemne ciasto jabłkowe:)


Smakuje absolutnie każdemu:)
 
Składniki
  • jabłka, 8 duzuch
  • cukier, 2 szklanki
  • oliwa, 5 łyżek
  • jajka, 3 sztuki
  • mąka, 3 szklanki
  • rodzynki, 1 szklanka
  • orzechy, 1 szklanka
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • kakao, 3 łyżki

Przygotowanie
  1. Pokroić jabłka w kostkę i zasypać dwoma szklankami cukru. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, by puścił sok.
  2. Pozostałe składniki wymieszać i dołożyć do jabłek. Piec 1,5 godziny w temp. 170-180 stopni.
  3. Gdy już jest wystudzony, można zrobić polewę z gorzkiej czekolady, ale bez polewy też jest pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz