Malinowo-owsiane batoniki:)
Brakuje słów, jakie to pyszne:)
Składniki
- 200 g mąki
- 200 g płatków owsianych
- 250 g masła
- 175 g brązowego cukru
- drobno starta skórka z 1 cytryny
- 100 g orzeszków pinii
- 250 g malin
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Płytką kwadratową formę o boku
23 cm wysmarować cienko masłem.
Do miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, dodać masło i palcami
rozcierać składniki aż powstanie gruboziarnista kruszonka. Ręką
wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i 3/4 ilości orzeszków pinii,
uformować kulę z ciasta.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na dnie formy, nie dociskając mocno.
Rozłożyć maliny i posypać kawałkami pozostałego ciasta i resztą
orzeszków pinii. Delikatnie docisnąć. Piec przez 35 - 40 minut na złoty
kolor. Jeszcze ciepłe pokroić na 12 części, ostudzić w formie.
- Takim sposobem uzyskamy batoniki, które po wystudzeniu są przepyszną przekąską.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz