Domowy smażony ser:)
Wyśmienity! I żaden kupny ser mu nie dorówna. Robiła go moja Babcia, robi i moja Mama, robię i ja:)
Składniki
Przygotowanie
- 0,5kg twarogu białego
- soda oczyszczona (odrobina, na czubku łyżeczki)
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- sól
- kminek lub koperek (według uznania)
- Ser pokruszyć palcami, i odstawić na tydzień w cieple miejsce aż zgliwieje. Przełożyć ser do garnka poprószyć sodą i odczekać dwie godziny. Podgrzewać ser na bardzo małym ogniu ciągle mieszając (jeżeli wydzieli się serwatka to ją odlać), kiedy masa stanie się żółtawa i rozciągliwa, dodać roztrzepane żółtka i masło, ciągle mieszając (masa musi być cały czas jednolita).
- Dodać kmin lub koperek i posolić do smaku. Przelać do małych miseczek lub większej i zostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz