piątek, 23 sierpnia 2013

Domowy ser smażony

Domowy smażony ser:)

Wyśmienity! I żaden kupny ser mu nie dorówna. Robiła go moja Babcia, robi i moja Mama, robię i ja:)
 
Składniki
  • 0,5kg twarogu białego
  • soda oczyszczona (odrobina, na czubku łyżeczki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • kminek lub koperek (według uznania)

Przygotowanie
  1. Ser pokruszyć palcami, i odstawić na tydzień w cieple miejsce aż zgliwieje. Przełożyć ser do garnka poprószyć sodą i odczekać dwie godziny. Podgrzewać ser na bardzo małym ogniu ciągle mieszając (jeżeli wydzieli się serwatka to ją odlać), kiedy masa stanie się żółtawa i rozciągliwa, dodać roztrzepane żółtka i masło, ciągle mieszając (masa musi być cały czas jednolita).
  2. Dodać kmin lub koperek i posolić do smaku. Przelać do małych miseczek lub większej i zostawić do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz