piątek, 23 sierpnia 2013

Sernik jagodowy

Torcik sernikowo-jagodowy:)

 
Przepis znalazłam kiedyś w jakieś gazecie, nie miał zdjęcia, ale wyobrażałam sobie, że musi wyglądać i smakować bajecznie:) Nie pomyliłam się! Mój jest kwadratowy, bo lubię, żeby było inaczej;)
 
Składniki
  • spód:
  • 75gr masła roztopionego
  • 150 g ciastek (można dać owsiane herbatniki, mogą być zwykłe Petit Bery)
  • MASA SEROWA:
  • 750 g gotowego sera (zmielonego)
  • 200g cukru (moze byc puder)
  • 2 łyżki mąki
  • 4 jajka
  • 250g jagód
  • Polewa:
  • pierwszy raz użyłam gotowej polewy, ale drugi zrobiłam ją z czekolady
  • a więc:
  • - 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • - 2 tabliczki białej czekolady



Przygotowanie
  1. Tortownicę lub inną formę wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić.
  2. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu dodajemy jajka. Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
  3. Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut ( nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
  4. Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jednak wybraliśmy wersję z polewą czekoladową, to robimy tak: - obie czekolady - czarną i białą, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oczywiście w osobnych naczyniach. Najpierw polewamy białą, bo tej mamy więcej, tak aby pokryła nam dokładnie całą powierzchnie sernika. Potem z polewy czarnej tworzymy dekorację:) Ja udekorowałam całość borówkami, pięknie wyglądają:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz