Torcik sernikowo-jagodowy:)
Przepis znalazłam kiedyś w jakieś
gazecie, nie miał zdjęcia, ale wyobrażałam sobie, że musi wyglądać i
smakować bajecznie:) Nie pomyliłam się! Mój jest kwadratowy, bo lubię,
żeby było inaczej;)
Składniki
Przygotowanie
- spód:
- 75gr masła roztopionego
- 150 g ciastek (można dać owsiane herbatniki, mogą być zwykłe Petit Bery)
- MASA SEROWA:
- 750 g gotowego sera (zmielonego)
- 200g cukru (moze byc puder)
- 2 łyżki mąki
- 4 jajka
- 250g jagód
- Polewa:
- pierwszy raz użyłam gotowej polewy, ale drugi zrobiłam ją z czekolady
- a więc:
- - 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- - 2 tabliczki białej czekolady
- Tortownicę lub inną formę wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić.
- Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu dodajemy jajka. Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut ( nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
- Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeśli jednak wybraliśmy wersję z polewą czekoladową, to robimy tak: - obie czekolady - czarną i białą, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oczywiście w osobnych naczyniach. Najpierw polewamy białą, bo tej mamy więcej, tak aby pokryła nam dokładnie całą powierzchnie sernika. Potem z polewy czarnej tworzymy dekorację:) Ja udekorowałam całość borówkami, pięknie wyglądają:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz