piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto tiramisu na biszkopcie

Ciasto tiramisu na biszkopcie:)

 Po prostu pyszne:) Oryginalne tiramisu jest oczywiście na biszkoptach namaczanych w kawie i likierze, ale ta wersja też jest pycha:) Warto spróbować.
 
Składniki
  • niski biszkopt (upieczony w małej tortownicy)
  • serek mascarpone, 250 gramów
  • śmietana 30%, 130 ml
  • cukier puder, 5 łyżek
  • zaparzona kawa espresso, pół szklanki
  • likier amaretto lub rum, 50 gramów
  • kakao do posypania

Przygotowanie
  1. Ubić śmietanę.W osobnym naczyniu do sera mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej serowej masy stopniowo dodawać ubitą śmietanę i mieszać drewniana łyżką. Takim sposobem otrzymamy pyszny krem.
  2. Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części. Każdą część nasączamy mieszanką kawy z alkoholem. Na pierwszą część biszkoptu kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą częścią, na którą znowu nakładamy warstwę kremu. Posypujemy ją "gęsto" kakao (najlepiej przez siteczko) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 5h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz