Ciasto tiramisu na biszkopcie:)
Po prostu pyszne:) Oryginalne
tiramisu jest oczywiście na biszkoptach namaczanych w kawie i likierze,
ale ta wersja też jest pycha:) Warto spróbować.
Składniki
Przygotowanie
- niski biszkopt (upieczony w małej tortownicy)
- serek mascarpone, 250 gramów
- śmietana 30%, 130 ml
- cukier puder, 5 łyżek
- zaparzona kawa espresso, pół szklanki
- likier amaretto lub rum, 50 gramów
- kakao do posypania
- Ubić śmietanę.W osobnym naczyniu do sera mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do tej serowej masy stopniowo dodawać ubitą śmietanę i mieszać drewniana łyżką. Takim sposobem otrzymamy pyszny krem.
- Upieczony biszkopt przekrawamy na dwie części. Każdą część nasączamy mieszanką kawy z alkoholem. Na pierwszą część biszkoptu kładziemy grubą warstwę kremu. Przykrywamy drugą częścią, na którą znowu nakładamy warstwę kremu. Posypujemy ją "gęsto" kakao (najlepiej przez siteczko) i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 5h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz