Małe pierożki z nadzieniem szpinakowym:)
Ciasto - wg inspiracji moim guru pierogowym;)
Składniki
- CIASTO:
- 1 kg mąki pszennej, ok.400ml ciepłego mleka do ciasta, 2 łyżki masła rozpuszczonego w ciepłym mleku,
- FARSZ:
- swieży lub mrożony szpinak, czosnek, śmietana, ser feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz
Przygotowanie
- Z podanych składników przygotować ciasto.
- Farsz - jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy go na patelnie, podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy. Gdy przestygnie do farszu dodajemy ser i śmietankę, mieszamy aż powstanie gładka masa.
- Formujemy pierożki. Ja wykorzystałam takie urządzenie z Tupperware, zwane Pierożkomanią:) To taka deseczka, z której wycina się gotowe kształty pierożków. Ale oczywiście tradycyjna szklanka też jest ok:)
- Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby pierożki były dobrze sklejone. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, znaczy - są gotowe do jedzenia:)
- Idealnie smakują z sosem czosnkowym, oczywiście swojej roboty, z dużą ilością zieleniny:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz