czwartek, 22 sierpnia 2013

Pierożki szpinakowe

Małe pierożki z nadzieniem szpinakowym:)


Ciasto - wg inspiracji moim guru pierogowym;)
Składniki
  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej, ok.400ml ciepłego mleka do ciasta, 2 łyżki masła rozpuszczonego w ciepłym mleku,
  • FARSZ:
  • swieży lub mrożony szpinak, czosnek, śmietana, ser feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz


Przygotowanie
  1. Z podanych składników przygotować ciasto.
  2. Farsz - jeśli mamy mrożony szpinak to wrzucamy go na patelnie, podsmażamy z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy. Gdy przestygnie do farszu dodajemy ser i śmietankę, mieszamy aż powstanie gładka masa.
  3. Formujemy pierożki. Ja wykorzystałam takie urządzenie z Tupperware, zwane Pierożkomanią:) To taka deseczka, z której wycina się gotowe kształty pierożków. Ale oczywiście tradycyjna szklanka też jest ok:)
  4. Pamiętajcie, że najważniejsze jest to, aby pierożki były dobrze sklejone. Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, znaczy - są gotowe do jedzenia:) 
  5. Idealnie smakują z sosem czosnkowym, oczywiście swojej roboty, z dużą ilością zieleniny:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz