poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Karkówka na słodko

Karkówka "łatwizna":)

Przepis wędruje już po tylu ludziach, że chyba mam już ksywkę "karkówka" ;) Jest pyszna i robi się sama:) Dlatego łatwizna:)

Składniki
  • 1,5kg karkówki
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,25 szklanki sosu sojowego
  • 0,25 szklanki ostrej musztardy
  • 1,5 szklanki ostrego keczupu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
  1. Mięso kroimy w plastry i wykładamy do naczynia żaroodpornego (koniecznie z przykryciem). Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Z reszty składników przyrządzamy sos, zalewamy karkówkę. Wkładamy do pieca na 1,5h na 180 stopni. Czasami trzeba ciut dłużej piec, zależy od pieca:) Sprawdzajcie, czy mięsko jest już kruche. Powinno się rozpadać delikatnie gdy je potraktujemy widelcem;) Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz