Gulasz cielęcy z cukinią:)
Cielęcinka złamana aksamitną cukinią:) Naprawdę pyszne!
Składniki
Przygotowanie
- pół kilograma cielęciny
- 2 cukinie
- śmietana do zaciągnięcia sosiku
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- szklanka bulionu
- zielona pietruszka
- 2 łyżki masła
- Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Nie może być zupełnie miękka, najlepiej tak na pół twardo, bo za chwilę będziemy ją smażyć. Odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy do tego ugotowaną cukinię i wyciśnięty czosnek (1 ząbek).
- Cielęcinę czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy w półcentymetrowe plasterki, które marynujemy w czosnku (2 ząbki) i pieprzu. Mięso przesmażamy na złoty kolor, zalewamy bulionem i dusimy, dodajemy słodką śmietankę i masło.
- Teraz dodajemy cukinię z cebulką i dalej gotujemy na małym ogniu.
- Na koniec wrzucamy pokrojoną pietruszkę i podajemy z ziemniaczkami lub bagietką:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz