piątek, 23 sierpnia 2013

Gulasz cielęcy z cukinią

Gulasz cielęcy z cukinią:)

Cielęcinka złamana aksamitną cukinią:) Naprawdę pyszne!
 
Składniki
  • pół kilograma cielęciny
  • 2 cukinie
  • śmietana do zaciągnięcia sosiku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu
  • zielona pietruszka
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie
  1. Cukinię kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Nie może być zupełnie miękka, najlepiej tak na pół twardo, bo za chwilę będziemy ją smażyć. Odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy do tego ugotowaną cukinię i wyciśnięty czosnek (1 ząbek).
  2. Cielęcinę czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy w półcentymetrowe plasterki, które marynujemy w czosnku (2 ząbki) i pieprzu. Mięso przesmażamy na złoty kolor, zalewamy bulionem i dusimy, dodajemy słodką śmietankę i masło.
  3. Teraz dodajemy cukinię z cebulką i dalej gotujemy na małym ogniu.
  4. Na koniec wrzucamy pokrojoną pietruszkę i podajemy z ziemniaczkami lub bagietką:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz