piątek, 23 sierpnia 2013

Czernina

Czernina:)

Danie od zawsze wzbudzające kontrowersje. Albo się ją kocha, albo nienawidzi;)
 
Składniki
  • 2 skrzydełka kacze
  • szyjka kacza
  • żołądek i serce kacze
  • włoszczyzna na rosół
  • garść suszonych kandyzowanych gruszek
  • sól, pieprz
  • krew z kaczki (z octem)
  • ocet i cukier
  • majeranek i sos sojowy

Przygotowanie
  1. Skrzydełka, szyjkę i podroby gotujemy wraz z włoszczyzną tak jak na tradycyjny rosół. Gdy mięsko jest już miękkie, wyciągamy je z rosołu razem z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i potem obieramy z mięsa, a warzywa kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Odcedzony z mięsa i warzyw rosół podgrzewamy i dolewamy do niego krew. Krew wcześniej najlepiej zahartować wlewając do niej trochę ciepłego rosołu, wtedy mamy pewność, że się nie zważy. Zahartowaną krew wlewamy do rosołu i energicznie mieszamy. Można zagęścić 2 łyżkami mąki, ale nie jest to konieczne.
  3. Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy. Ja dodaję odrobinę sosu sojowego, cukier i ocet. Musicie to zrobić "na oko", tak aby zupa była słodko-kwaśna. Uważajcie na ocet. Myślę, że na duży garnek 4 łyżki octu to max. Potem dosładzajcie wg uznania. Na koniec wrzucić trochę majeranku.
  4. Gdy zupa osiągnie już smak idealny, dodajemy wyjęte wcześniej warzywa i pokrojone mięsko. Podawać koniecznie z lanymi kluseczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz