Czernina:)
Danie od zawsze wzbudzające kontrowersje. Albo się ją kocha, albo nienawidzi;)
Składniki
Przygotowanie
- 2 skrzydełka kacze
- szyjka kacza
- żołądek i serce kacze
- włoszczyzna na rosół
- garść suszonych kandyzowanych gruszek
- sól, pieprz
- krew z kaczki (z octem)
- ocet i cukier
- majeranek i sos sojowy
- Skrzydełka, szyjkę i podroby gotujemy wraz z włoszczyzną tak jak na tradycyjny rosół. Gdy mięsko jest już miękkie, wyciągamy je z rosołu razem z warzywami. Pozostawiamy do ostygnięcia i potem obieramy z mięsa, a warzywa kroimy w mniejsze kawałki.
- Odcedzony z mięsa i warzyw rosół podgrzewamy i dolewamy do niego krew. Krew wcześniej najlepiej zahartować wlewając do niej trochę ciepłego rosołu, wtedy mamy pewność, że się nie zważy. Zahartowaną krew wlewamy do rosołu i energicznie mieszamy. Można zagęścić 2 łyżkami mąki, ale nie jest to konieczne.
- Ostatnim krokiem jest doprawienie zupy. Ja dodaję odrobinę sosu sojowego, cukier i ocet. Musicie to zrobić "na oko", tak aby zupa była słodko-kwaśna. Uważajcie na ocet. Myślę, że na duży garnek 4 łyżki octu to max. Potem dosładzajcie wg uznania. Na koniec wrzucić trochę majeranku.
- Gdy zupa osiągnie już smak idealny, dodajemy wyjęte wcześniej warzywa i pokrojone mięsko. Podawać koniecznie z lanymi kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz