piątek, 23 sierpnia 2013

Pieczony łosoś

Łososiowa uczta:)

Łosoś przyjechał do mnie prosto z Norwegii. Był pyszny:)
 
Składniki
  • 1 cały łosoś
  • pęczek koperku, pęczek pietruszki,
  • cebula dymka
  • cytryna
  • sól, pieprz, estragon
  • szczypiorek,
  • odrobina oliwy
  • ziemniaczki młode
  • przyprawa do ziemniaków i frytek (lub po prostu kompozycja własnych przypraw)
  • śmietana gęsta
  • młoda marchewka (najlepiej taka malutka jak na fotografii)
  • kukurydza
  • zielona pietrucha 
Przygotowanie
  1. Najpierw zajmujemy się łososiem. Ryba oczywiście musi być umyta i osuszona. Następnie w środek ryby wkładamy koper, pietruszkę i dymkę, 2 ząbki czosnku, 2 plastry cytryny. Rybę natrzeć solą, pieprzem i estragonem. Wyłożyć na folii aluminiowej wysmarowanej oliwą i szczelnie zawinąć. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie wyłączyć piec, ale rybę pozostawić w zamkniętym piecu kolejne 45 minut.
  2. Teraz ziemniaczki:) Młode ziemniaczki lekko szorujemy pod bieżącą wodą, tak aby nie zetrzeć naturalnej skórki, a jedynie obmyć je. Następnie obtaczamy je lekko w oliwie a następnie posypujemy przyprawami. Wykładamy na blachę (na papier do pieczenia) i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy je prawie godzinę, co jakiś czas sprawdzając, czy już są miękkie. Krótko przed końcem pieczenia nacinamy je lekko. Potem wykładamy, w miejsce przecięcia kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy szczypiorkiem.
  3. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie i gdy jest już miękka wykładamy obok ryby:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz