Łosoś w galarecie
Reklamować łososia? Nie:) Spróbujcie sami;)
Składniki
Przygotowanie
- filet z łososia (ok.0,5kg)
- WYWAR: włoszczyzna – pęczek, cebula – 1 szt., liść laurowy – 1-2 szt., ziele angielskie – 4 ziarenka,
- GALARETA: wywar – 2/3 l, żelatyna, sól
- ugotowana marchewka, groszek z puszki, mała kukurydza ze słoiczka (kolby), trochę papryki konserwowej, opcjonalnie gotowane jajka - tu naprawdę możemy zaszaleć ze składnikami:)
Niuniek, to fotka z Twoich urodzin:)
- Filety z ryby umyć, (można namoczyć w mleku potem wypłukać).
- Włoszczyznę obrać, wypłukać włożyć do wrzącej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i przyprawę (np. vegetę). Cebulę obrać i przypiec na ogniu, wrzucić do wywaru.
- Ugotowany wywar przecedzić, doprawić do smaku solą, włożyć pokrojoną rybę (po zagotowaniu usunąć szumowiny) i gotować na małym ogniu ok. 15-20 minut.
- Następnie rybę ostrożnie wyjąć przestudzić, usunąć ości, ułożyć na półmisku. Ja dzielę rybę na małe kawałki, niektórzy wolą całe filety. Posypać pokrojoną marchewką, groszkiem, ułożyć cząstki ugotowanego jajka itp. Można też dodać zieloną pietruszkę. W gorącym wywarze rozpuścić żelatynę (przepis na każdym opakowaniu), przestudzić i zalać rybę. Wstawić do lodówki. Galaretę podawać z sokiem z cytryny lub octem - jak kto woli:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz