Okoń w panierce orzechowej z farszem paprykowym
Okonie złowiłam osobiście:)
Przepis na panierkę orzechową odgapiłam od Ani:)
http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/karp-z-orzechami,38273,
reszta to już wodze mojej fantazji:)
Składniki:
- 4-5 okonii
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- pół szklanki bułki tartej
- 4 ziarna ziela angielskiego (zmielony razem z orzechami)
- FARSZ:
- 1 czerwona papryka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- jajko
- zielona pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Okonie, wcześniej umyte i osuszone, przyprawiam, obkładam plastrami cebuli i odstawiam. Najlepiej na noc, ale wystarczy 2-3 godziny.
- Farsz - cebulę, paprykę i czosnek drobno kroimy, dodajemy bułkę tartą i jajko, aby skleiło farsz. Doprawiamy. Napełniamy ryby farszem, zapinamy wykałaczką, aby przy smażeniu nie wyleciał. Następnie panieruję je w mieszance orzechów, bułki i ziela.
- Smażymy w głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz