czwartek, 22 sierpnia 2013

Okoń w orzechowej panierce

Okoń w panierce orzechowej z farszem paprykowym

 Okonie złowiłam osobiście:) Przepis na panierkę orzechową odgapiłam od Ani:) http://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/karp-z-orzechami,38273, reszta to już wodze mojej fantazji:)

Składniki:
  • 4-5 okonii
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki bułki tartej
  • 4 ziarna ziela angielskiego (zmielony razem z orzechami)
  • FARSZ:
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • jajko
  • zielona pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
















Przygotowanie
  1. Okonie, wcześniej umyte i osuszone, przyprawiam, obkładam plastrami cebuli i odstawiam. Najlepiej na noc, ale wystarczy 2-3 godziny.
  2. Farsz - cebulę, paprykę i czosnek drobno kroimy, dodajemy bułkę tartą i jajko, aby skleiło farsz. Doprawiamy. Napełniamy ryby farszem, zapinamy wykałaczką, aby przy smażeniu nie wyleciał. Następnie panieruję je w mieszance orzechów, bułki i ziela.
  3. Smażymy w głębokim tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz