poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa rybna z węgorza

Zupa rybna z węgorza:)

Pracochłonna ta zupka. Węgorz sam w sobie jest trudną rybką, ale warto było się pomęczyć.
 
Składniki
  • 1-2 węgorze
  • warzywa rosołowe
  • śmietana do zabielenia zupy
  • biały pieprz, sól

Przygotowanie
  1. Węgorza gotujemy w jednym garnku. Do momentu aż zmięknie mięsko. Wykładamy rybę na talerz i oddzielamy mięsko, dzieląc je na małe kawałki.
  2. Jednocześnie w drugim garnku gotujemy warzywa. Robię tak, ponieważ gotowana ryba wydziela dużo takiego dziwnego osadu, potem trzeba te warzywa oddzielać itd. Wolę to zrobić osobno i bardziej estetycznie to wygląda potem:)
  3. Rosołek, w którym gotowaliśmy węgorza odcedzamy na gęstym sitku. Mieszamy oba rosoły - rybny i warzywny. Do tego gotowego rosołu wrzucamy mięso węgorza. Gotujemy jeszcze wszystko razem i na koniec doprawiamy i zabielamy:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz