poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Tiramisu jagodowo-malinowe

Tiramisu jagodowo-malinowe:)

Przepis pochodzi ze strony Pani Ireny i Pana Andrzeja http://grumko.blox.pl/html :) Trochę go zmodyfikowałam jeżeli chodzi o formę i to była zła decyzja. W oryginalnym przepisie jest napisane, aby włożyć to do podłużnej formy, ja zrobiłam to w kwadratowej i ciężar ciasta spowodował, że po dłuższej chwili ciasto się rozchodziło po bokach. Tak więc, nie sugerujcie się moim zdjęciem i róbcie to ciasto w podłużnej keksówce:)
 
Składniki
  • po ok. 100 g malin i wiśni
  • 2/3 szklanki czarnych jagód
  • ok. 120 g biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • wiśniowa galaretka
  • 250 ml wrzątku

Przygotowanie
  1. Galaretkę zalewamy połową zalecanej ilości wody czyli 250 ml, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i mieszamy z serem bardzo dokładnie, dodajemy cukier waniliowy, kilka malin, wiśni i ok. połowę przygotowanych jagód. Mieszamy razem tak żeby owoce lekko się rozpadły w masie. Formę - u nas mała keksówka - wykładamy folią spożywczą, tak żeby końcówki wystawały poza formę. Na dno i boki kładziemy biszkopty, w środek wkładamy masę serowo-owocową, wyrównujemy powierzchnię. Ewentualnie posypujemy kakao. Na wierzchu układamy pozostałe owoce, które delikatnie łyżką polewamy galaretką. Nie wylewamy wszystkiego od razu, bo galaretka spływa bo bokach i zatopiłaby deser. Wkładamy keksówkę do lodówki na ok. 20 min., po czym delikatnie łyżką wylewamy pozostałą galaretkę na owoce. Ponownie tak by utworzyła się warstwa, a galaretka nie spłynęła na dno. Zawijamy folię i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę, ale lepiej dłużej, np. na całą noc. Wyjmujemy z lodówki, delikatnie trzymając za folię przekładamy na talerz i równie delikatnie wyciągamy folię spod naszego tiramisu, tak żeby go nie przewrócić. Nie jest to trudne bo galaretka sklei dolne i boczne biszkopty. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz