Karaś w sosie cebulowym:)
Karaś smakuje podobnie jak karp,
ale ma bardziej słodkie mięsko:) Ja mojego karasia podałam na pomoście,
tam gdzie został złowiony:) Ryba nad wodą smakuje stooooooooo razy
lepiej:)
Składniki
Przygotowanie
- 1 karaś (lub 2)
- 3 duże cebule
- pół kostki rosołowej
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany
- zielona pietruszka i koperek
- Rybę oczyszczamy, kroimy w dzwonki. Solimy dzwonki, pieprzymy, obkładamy plastrami z jednej cebuli. Tak sprawioną rybkę odstawiamy na co najmniej 2h, ale najlepiej jak leży przez noc w lodówce.
- Następnie smażymy dzwonki karasia, obtoczone lekko w mące. Odstawiamy usmażoną rybę.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę (2 sztuki - duże). Gdy cebula już jest zeszklona, podlewamy lekko wodą i wrzucamy pół kostki rosołowej. Kostka się rozpuści i nada cebuli zielonkawo-żółty odcień:) Dodajemy potem dużo pieprzu i zaciągamy na koniec śmietanką.
- Rybę podajemy z sosem. Dowolność - można rybę polać, można rybę serwować jak na zdjęciu - na kołderce z sosiku albo zapiec z sosem w piekarniku. Posypujemy pietruszka i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz