piątek, 23 sierpnia 2013

Karaś w sosie cebulowym

Karaś w sosie cebulowym:)

Karaś smakuje podobnie jak karp, ale ma bardziej słodkie mięsko:) Ja mojego karasia podałam na pomoście, tam gdzie został złowiony:) Ryba nad wodą smakuje stooooooooo razy lepiej:)
 
Składniki
  • 1 karaś (lub 2)
  • 3 duże cebule
  • pół kostki rosołowej
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany
  • zielona pietruszka i koperek

Przygotowanie
  1. Rybę oczyszczamy, kroimy w dzwonki. Solimy dzwonki, pieprzymy, obkładamy plastrami z jednej cebuli. Tak sprawioną rybkę odstawiamy na co najmniej 2h, ale najlepiej jak leży przez noc w lodówce.
  2. Następnie smażymy dzwonki karasia, obtoczone lekko w mące. Odstawiamy usmażoną rybę.
  3. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę (2 sztuki - duże). Gdy cebula już jest zeszklona, podlewamy lekko wodą i wrzucamy pół kostki rosołowej. Kostka się rozpuści i nada cebuli zielonkawo-żółty odcień:) Dodajemy potem dużo pieprzu i zaciągamy na koniec śmietanką.
  4. Rybę podajemy z sosem. Dowolność - można rybę polać, można rybę serwować jak na zdjęciu - na kołderce z sosiku albo zapiec z sosem w piekarniku. Posypujemy pietruszka i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz